Historie
Historie
Historie
Historie
Historie
Historie
Vorige slide
Volgende slide

De geschiedenis van het Noordenbergkwartier

Noordenbergstraat

Nieuwe Markt

Lindenplein

De huidige situatie van de buurt is het resultaat van strijd van bewoners tegen gemeentelijke plannen in de jaren voor 1976 met als devies Fortis Age: Handel Dapper.

Na de Tweede Wereld oorlog is het Noordenbergkwartier een verpauperde buurt. De wijk is zo slecht dat het nog in 1976 een geschikte filmlocatie is voor de opname van de oorlogsfilm A bridge too far, over de slag om Arnhem.

De gemeente doet in de jaren ’60 niets om de verloedering te stoppen, met als doel de wijk te slopen en er kantoren en parkeerplaatsen van te maken. Vanaf 1974 ontstaat een burgerinitiatief dat zich verzet tegen de gemeentelijke plannen. Met succes: in 1981 wordt de eerste sociale nieuwbouwwoningen opgeleverd en worden geleidelijk aan ook oude panden gerestaureerd.

Het Noordenbergkwartier is een van de oudste delen van de stad. Het ligt op een van de drie rivierduinen waarop de binnenstad van Deventer is ontstaan: de Noordenberg.

Langs de oostzijde van de Noordenbergstraat staat rond het jaar 850 de eerste bebouwing met koopmanshuizen, toen de oever van de IJssel. In het jaar 882 is Deventer al zo’n aardig handelsstadje dat het interessant is voor Vikingen om het te plunderen en plat te branden. Daarna ligt de buurt binnen de eerste omwalling en later binnen de stadsmuren.

Sinds 1472 staat het Sint Geertruiden- of Pestengasthuis op de plek waar nu het Muggeplein is en waarvan ook de Fermerie een restant van is. In 1883 wordt een deel van het gasthuis afgebroken en zo ontstaat het Muggeplein. Ook restanten van het Buiskenklooster liggen in de buurt, waar nu de Atheneumbibliotheek is gevestigd en het gemeentearchief.

In buurt wonen arm en rijk vanouds her door elkaar. Er zijn veel bedrijfjes in de buurt en hier zijn bekende Deventer bedrijven als Auping en Thomassen en Drijver gesticht. In 1960 waren er meer dan 200 winkels, pakhuizen, werkplaatsen, drukkerijen, herbergen en fabriekjes.

Nu is het Noordenbergkwartier een zeer aantrekkelijke woonbuurt, vlak naast en het winkelcentrum en gelegen aan de IJssel.

Meer informatie over de geschiedenis van het Noordenbergkwartier is te vinden via: 

Historisch Centrum Overijssel

Beeldarchief Gilde Deventer 

Eerdere website van de buurtvereniging met veel historische informatie, foto’s, video’s en de “Noordenbergers” (nieuwsbrieven van 1975 – 2004)

Hoek Bruynssteeg / Ankersteeg

Papenstraat 99

Opname uit ‘Een brug te Ver’